Om du är verksam inom tillverknings- eller industrisektorn har du förmodligen hört talas om PLC-programmering. Men vad är det och hur fungerar det? I det här blogginlägget kommer vi att diskutera just det! PLC står för ”programmable logic controller” och är ett system som används inom industriell automation. Det gör det möjligt att styra maskiner automatiskt och kan användas för att övervaka och styra processer i fabriker, kraftverk och andra industriella miljöer.
PLC-programmering används för att skapa de program som talar om för PLC:n vad den ska göra. Dessa program skrivs på ett särskilt språk som kallas ”steglogik”. Ladderlogik är ett grafiskt sätt att representera boolesk logik, vilket är den typ av logik som används vid datorprogrammering. Det använder symboler i stället för ord och kan skapas med hjälp av programvara eller genom att rita upp det på papper
PLC-programmering kan användas för att styra enkla maskiner som transportband eller mer komplexa system som produktionslinjer i fabriker. PLC:er används ofta i säkerhetskritiska tillämpningar där mänskliga fel kan orsaka en olycka, t.ex. i kärnkraftverk. PLC:er används också i stor utsträckning inom bilindustrin för uppgifter som att styra motorstyrningssystem ochöverföringssystem.
Om du vill lära dig mer om PLC-programmering finns det många resurser tillgängliga på nätet och på bibliotek. Det finns också många programpaket som kan användas för att skapa program med steglogik. Du kan också delta i PLC utbildningar och kurser som erbjuds av företag som specialiserar sig på industriell automation.